Friday, September 19, 2008

Veiderdamine tuleb lõpetada!

Eilsel Riigikogu põhiseaduskomisjoni istungil sain suure üllatuse osaliseks. Kõrgemate ametiisikute palkade külmutamise eelnõu on parlamendi menetluses ja ootab vastuvõtmist.

Viis fraktsiooni on selle algatanud. Kolm õiguskantslerit (Jõks, Truuväli ja Teder) on pidanud seda põhiseaduspäraseks.

Eelnõu vastuvõtmisel hoitaks kokku vähemalt 70 miljonit krooni, millega eelarve tegijad on juba arvestanud. Ja korraga........????

Komisjoni istungil hakkavad Reform (Gräzin) ja Kesk (Sepp) nõudma täiendavaid ekspertiise, ümarlaudu jms. Eelnõu kuulutatakse häälekalt põhiseadusevastaseks.

Minu nõue eelnõu panna esimesele lugemisele kukutasid nad häälteenamusega läbi ja otsustasid, et asja hakatakse arutama järgmisel neljapäeval.
Eelnõu on parlamendi menetluses juba 18. juunist ja nüüd siis hakkame arutama???

Igor läks nii kaugele, et arvas et eelnõu ekspertiisiks tuleks kutsuda kohale professor Ameerikast või välismaa advokaate. Ühesõnaga: asi kisub klounaadiks ära. Mind imestab see, et klounimängimise on valinud ka valitsuspartei, kes kaasvastutab eelarve kokkupanemise eest.

Kas 70 miljonit on siis üle eelarves või? Kas sõnad kõigi toetuste ja avaliku sektori palkade külmutamise kohta ei käigi tippametnike kohta (ministrid ja Riigikogu)? Kolm kuud oleme veiderdanud või???

Ühesõnaga, minu ettepanek on lihtne: lõpetame pullitegemise ja võtame esmaspäeval vastu otsuse seda eelnõud kiiresti parlamendis edasi menetleda ja toetada. Kui selline teater käib ka valitsuses, siis mõni ime et seda eelarvet pole veel kokku saadud. Avaliku sektori kulutuste kokkuhoid on täna potjomkini küla, kui seda eelnõud vastu ei võeta.

1 comment:

Klaus said...

Nõus. Mitte sugugi ei ole nõus aga põhiseaduskomisjoni ettepanekuga muuta tulekul olevate europarlamendi valimiste eel valimisreegleid. Muudatuse poolt olen küll, aga jõustumistähtaeg tuleks nihutada tahapoole.